Bitumineuze Daken

Bitumineuze dakbedekkingsmaterialen zijn de waterkerende lagen van een daksysteem. Een daksysteem bestaat in het algemeen uit 3 verschillende lagen:

  •  De dragende ondergrond. (hout/staal/beton,etc.)
  • De thermische isolatielaag. (PU,PS,Steenwol,etc.)
  • De dakbedekking. (APP,PVC,EBC,etc.)

Vroeger werden er materialen gebruikt als Teermastiek en ongeblazen asfaltbitumen. Tegenwoordig gebruikt men over het algemeen gemodificeerde geblazen bitumen. Dit zijn bitumen die met bepaalde stoffen bewerkt zijn om ze sterker te maken en om de levensduur te verlengen.

Op bitumineus gebied werkt ons bedrijf over het algemeen met twee producten:

APP-brandrollen
Een geblazen bitumen rol waar polypropyleen aan toegevoegd is(ca. 30%), dit maakt de rol elastisch, zeer goed te verwerken met een brander en UV-bestendig

SBS-brandrollen
Een geblazen bitumen rol waar het rubberachtige SBS aan toegevoegd is (ca. 12%), Dit maakt de rol thermoplastisch, d.w.z. dat het materiaal onder invloed van temperatuurverschillen zal mee- krimpen en uitzetten met de ondergrond. SBS is echter slecht UV-bestendig en zal dus moeten worden beschermd met een schutlaag (leislag of grind).

Wanneer passen we bitumineuze daken toe?
Bitumineuze daken hebben een aantal nadelen en één groot voordeel: Ze zijn goedkoper dan kunststof daken. Het prijsverschil tussen een bitumineus en een PVC-dak bijvoorbeeld, is ongeveer tussen de 7 en 12%. Dit kan dus een reden zijn om voor een bitumineus systeem te kiezen. Enkele nadelen zijn:

  •  Zeer brandgevaarlijk.
  • U krijgt een nieuw dak dat straks een milieuprobleem wordt.
  • De levensduur van uw dak is minimaal de helft korter dan een kunststof dak.
  • Het materiaal is niet bestand tegen wortelgroei van planten en onkruid (klimop bv.).

U kunt contact met ons opnemen voor een dakinspectie dan kunnen wij u volledig informeren over de mogelijkheden voor uw dak.